En dag kom flyene

Museets største temporære utstilling noensinne med et anderledes blikk på luftfartshistorien.

13. oktober åpner utstillingen om andre verdenskrigs ødeleggelser og ofre. I sentrum står et nyrestaurert fly med en helt spesiell historie.

24. mars 1943 nødlandet et tysk jagerfly, «Gul 3», i havet utenfor Rørvik i Trøndelag. På bakken ble en norsk mor og hennes unge sønn tilskuere til ulykken. De visste ikke om flyet var alliert eller tysk, men moren var aldri i tvil om å hjelpe. Hun rodde ut sammen med sønnen og reddet den 20 år gamle piloten Günter Seraphim som var i ferd med å drukne. 

Midtpunktet i utstillingen det nyrestaurerte «Gul 3» som ble hevet fra havet utenfor Rørvik. «Gul 3» er av type Messerschmitt Bf 109 som var tyskernes viktigste jagerfly under krigen sammen med Focke Wulf 190. Flyet er et symbol på hvilke ødeleggelser luftkampen første med seg, og vi viser også hvordan en redningsaksjon av fienden førte til et livsvarig vennskap.

 
 
Foto: Norsk Luftfartsmuseum

Foto: Norsk Luftfartsmuseum

Du får også se den spennende historien om hevingen av flyet i 2010, og hvordan det gikk fra å være et korrodert skjell, til et (så godt som) fungerende jagerfly som presentert i utstillingen.

Utstillingen har fokus på menneskene som var ofre under krigen, og tar et blikk på de ødeleggelsene som krig og luftangrep forårsaker. Dette er en sterk utstilling som oppfordrer til refleksjon og ettertanke. Vær oppmerksom på sterke bilder og inntrykk, spesielt i forhold til små barn.

 «Gul 3» vil senere bli stilt ut permanent i museets militære utstilling.

 
© lWM

© lWM

Lasse Iversen

Lasse Iversen

Lasse Iversen

Lasse Iversen