Krigs-utstilling åpnet

Bilde av utstillingen «En dag kom flyene»

Utstillingen «En dag kom flyene» åpnet i dag med inviterte fra hele landet. - Dette er de frivilliges dag, sa direktør for Norsk Luftfartsmuseum i åpningstalen om det nyrestaurerte Messerschmitt flyet som er senter i utstillingen.

33.000 arbeidstimer og ti år har det tatt å restaurere flyet fra den tilstanden den var i da den ble hevet fra sjøen for ti åre siden. Da hadde det ligget på 67 meters dyp i hele 67 år, og var sterkt preget av korrosjon og vekster fra havet. Det er museets frivillige som har stått på for å restaurere og ta vare på denne viktige delen av historien, nemlig tyskernes viktigste fly under andre verdenskrig, som det finnes få av i verden i dag.

Norwegian flyet står i dag på militært område på Bodø Hovedflystasjon, og skal i neste uke flyttes over til museet. Dette har vist seg å være komplisert siden flyet veier 30 tonn, har et vidt vingespenn, og det er flere gjerder mellom området det skal fraktes gjennom. Heldigvis får museet hjelp fra forsvaret til deler av dette arbeidet. Norwegian flyet har stått på flystasjonen i fem år, så det blir en milepæl for museet og endelig få det på plass. På sikt skal det også åpnes for publikum og kobles på museet.

 

Leder for Luftforsvarsmuseet og Major Anders Utgård innledet med å fortelle om flyet og hvilke teknologiske fortrinn og betydning det hadde på sin tid.

Gunnar Koch mottar en symbolsk hilsen på vegne av Bodø luftfartshistoriske forening for innsatsen med Messerschmitt Bf-109 av direktren for norsk Luftfartsmuseum Arne Christian Fjelberg.

 

En utstilling om ofrene

Dette er den største egenproduserte temporær-utstillingene til museet noensinne og handler om andre verdenskrig og ofrene for luftkamp. - Vi ønsker ikke å lage en ren fly-utstilling, men å heve blikket og sette flyet i sin kontekst historiemessig, sier Fjelberg. Utstillingen handler om luftfartens andre side, nemlig den hvor den fører til ødeleggelser og død blant sivile. - Det er en side med luftfarten som vi også må få med, og det har vi forsøkt å vise frem her, sier direktøren.

Bilde av Follo dykkerklubb

Follo dykkerklubb søkte i årevis etter det sagnomsuste flyet som de eldre snakket om skulle ha gått ned i området. - Det var et høydepunkt i dykkekarrieren å oppdage flyet som stod med snuten rett ned i vannet på 67 meters dybde, sier Ståle Ramstad. Her er klubben invitert på åpningen for å se på det ferdige flyet ti år etter.

Sjef for Luftforsvarsmuseet Anders Utgård innledet med å fortelle om egenskapene og de teknologiske aspektene ved Messerschmitt Bf-109.

Forrige
Forrige

Her skal Norwegian flyet stå

Neste
Neste

Ingen midler til Kald Krig Museum