Norsk Luftfartsmuseum

Minnet de som mistet livet sitt for Norge

Publisert: 01-11-2018

4.oktober er det 75 år siden den første og en av de viktigste amerikanske operasjonene under andre verdenskrig, hvor tyske flåter ble angrepet i Bodø havn. Den amerikanske ambassadøren Kenneth J. Braithwaite kom til Bodø for å minne soldatene som mistet livet sitt i angrepene som skjedde rett utenfor Bodø.

 

«It is important to remember the lives of the few, who gave their lives for so many” ble det sagt i talene under nedleggingen av krans på minnesmerket i dag. Det ble også snakket om hvordan dette angrepet ble starten på det gryende forholdet mellom Norge og USA. «Operation Leader» ble en veldig vellykket operasjon og tyskerne ble tatt på sengen, men sendte deretter ut jagere som skjøt ned flere av de alliertes fly. To amerikanske piloter mistet livet i angrepet, og operasjonen og soldatene har fått minnesmerke på Bodø Krigshistoriske Museum.

Ambassadøren startet besøket med en historisk tur på Norsk Luftfartsmuseum for å se på motoren til flyet Dauntless, som ble skutt ned rett utenfor Bodø. Her kunne Bengt Stangvik, som er ekspert på denne historiske begivenheten, vise bilder og fortelle hva som skjedde under dette historiske angrepet hvor tyskerne fikk seg en ordentlig overraskelse. Etter dette ble det en tur opp i flytårnet, hvor utsikten ga en oversikt over hvor de ulike hendelsene hadde funnet sted. Markeringen tok sted på Bodø Krigshistoriske Museum hvor det ble det lagt ned krans foran minnesmerket til operasjonen.

 

Med på markeringen var også Generalmajor Lars C Aamodt, NK fra Forsvarets Operative Hovedkvarter, Rådmann Rolf Kåre Jensen, Arnt Hermansen fra Bodø Krigshistoriske museum og Direktør på Norsk Luftfartsmuseum Hanne Jakhelln.

Ambassør Kenneth J. Braithwaite foran Dauntless propellen som ble hentet opp av havet sammen med den avdøde piloten.