Flyvende veteranfly

Norsk Luftfartsmuseum har vårt eget flyvende veteranfly som vi er veldig stolte av. Noorduyn Norseman  R-AF er en kulturskatt som vi ønsker å gjøre tilgjengelig for publikum i hele Norge. Dette gjør vi ved å delta på flyshow/flydager og arrangerer flyturer slik at flere får oppleve luftfartshistorie gjennom denne over 70 år gamle arbeidshesten.

Norseman har lang historie i Norge gjennom tjeneste i luftforsvaret og oppbyggingen av Norge, helt siden åtte norske Noorduyn Norseman landet på Fornebu i 1945, få uker etter frigjøringen. Etter krigen var det et stort behov for gjenoppbygging og Norseman  fylte et stort behov for et lett transportfly. Flytypen var forløper til Single Otter og var i tjeneste i det Norske Luftforsvaret i rundt 15 år. Den viste seg å være pålitelig, robust og allsidig. i 1953 fikk Luftforsvaret tildelt ytterligere 15 til av denne flytypen gjennom våpenhjelpen fra Canada. I 1946-1959 inngikk R-AF i 330-skvadronen på Sola, Skattøra og Bodø, før det ble lånt ut til Thor Solberg Aviation og senere solgt samme år til et konsortium av Solbergfly i Tønsberg og Widerøe Flyselskap. Det ble i 1963 solgt til Solbergfly AB i Sverige. 

Flyet ble til som et resultat av at de i Canada så et stort behov for en lett arbeidshest som kunne jobbe i den Canadiske villmarken og den ble konstruert av nederlenderen Bob Noorduyn sammen med legendariske Anthony Fokker. Det ble bygget 903 Norseman totalt i perioden 1935 til 1959, ca 20 eksemplarer flyr i dag, de fleste i USA og Canada.

Vår Norseman er det eneste flyvedyktige i sitt slag i hele Europa, og er dermed en stor attraksjon på alle flyshow den deltar på.

 

Copyright: Eirik Østensjø

 

Nøyaktig sytti år etter de første flyene ankom Norge i 28 mai 1945, landet igjen Norseman på Norsk jord etter at Norsk Luftfartsmuseum kjøpte denne kulturskatten tilbake.

Flyet ble fløyet fra Sverige til Kjeller av pilotene Lars Ness og Finn Terje Styrud fra Norwegian Spitfire Foundation. Og det er også Norwegian Spitfire Foundation som også opererer flyet for oss i dag.

Flyet fløy i Luftforsvarets farger tidligere og fikk i 2015 endelig tilbake sin gamle sølvfargede drakt og norske merkinger i anledning av Luftforsvarets 50-årsjubileum. 

Copyright: Lars Brede Grøndahl

Les mer om museets Norseman her

 

Tekniske data:

Norseman MK IV Serie nr. 44-70515

Rolle

Rekognosering og samband

Produsent

Noorduyn Aviation Ltd.

Første flyvning

1935

Introdusert

1937

Antall produsert

1600

Passasjerer

8–9

Mannskap

1–2 avhengig av oppdrag

Spesifikasjoner

Lengde

9,67 m

Høyde

3,07 m

Vingespenn

14,3 m

Vingeareal

26 m²

Vekt (lastet)

1 260 kg

Motorer

Pratt & Whitney R-1340 (600 hk)

Topphastighet

261 km/t

Marsjfart

235 km/t

Marsjhøyde

5 181 m

Copyright: Forsvarets mediesenter