Norsk Luftfartsmuseum

Islander – Fra magasin til utstilling

LN-MAF skal stilles ut i vår nye sivile utstilling, «Vi Flyr».

Islander flyet har flydd i Norge fra 1975 til 1988 under flyselskapet Norving AS. Det var basert i Finnmark og opererte ruter mellom blant annet Kirkenes og Båtsfjord.

Flyet var utsatt for en landingsulykke som førte til at det ble tatt ut av drift. Siden den gang har flyet vært lagret på ulike steder, og vingene har for en kort periode vært brukt som dekorelement i en pizza restaurant.

LN-MAF er i grei stand, men mangler noen deler og bærer preg av å være skadet, både fra ulykken, men også fra å ha stått lagret over tid. Planen er å rengjøre flyet på en måte som bevarer mest mulig av den originale malingen. Små ujevnheter og feil skal repareres, og alle overflater poleres.

Arbeid med interiøret av flyet vil foregå over lengre tid. Som en midlertidig løsning skal det fabrikeres noen paneler for å rydde opp i ledninger og kabler. Ellers vil det suppleres med interiør i flyet underveis som det er interiør tilgjengelig.

Prosessen så langt har gått uproblematisk takket være dyktige arbeidere fra Bodø Luftfartshistoriske forening og vår konservator Michael Loftus. Likevel gjenstår det fortsatt mye arbeid før flyet er klart til å komme inn i utstillingen.

islander

Foto: Mike Loftus

islander2

Foto: Mike Loftus

nose panel

Foto: Mike Loftus

work_islander

Foto: Mike Loftus