saaski

Sääski i utstillingen «VI FLYR!»

Publisert: 22-11-2016

Sääski er et finskprodusert sports- og skolefly, utviklet og produsert av Osakeyhtiö Sääski. Etter at det første flyet var gjort ferdig av et innleid verksted, ble produksjonen flyttet til den finske stats flyfabrikk, I.V.L.

Finsk flyindustri slet tungt i 1929. Produksjonen av Sääski-fly var et krisetiltak for å holde folk i arbeid. Det finske flyvåpen var i praksis I.V.Ls eneste kunde, og kjøpte inn et antall fly, for å bruke dem som skolefly. Finske tollmyndigheter brukte Sääski for kontroll av Østersjøkysten.
Gidsken Jakobsen kjøpte en Sääski II i Finland i 1929. Det var hennes første fly og ble starten på flyselskapet Nord-Norges Aero og Gidskens flykarriere.

Flyet vil bli utstil i vår nye sivile luftfartsutstilling «VI FLYR! – En reise gjennom norsk luftfartsmuseum» som åpner 16. desember 2016.

saaski

Foto: Norsk Luftfartsmuseum