Norsk Luftfartsmuseum

50 år siden åpningene som samlet Norge

Publisert: 06-06-2018

Kom og bli med på feiringen av et av Norges viktigste øyeblikk i nasjonsbyggingen sammen med oss. Åpningen av kortbanenettet på Helgeland i 1968 markerte en ny distriktspolitikk og bidro til å samle landet. Vi markerer begivenheten med guidede omvisninger i Namsos-tårnet og radarkuppelen i tillegg til kake og spennende foredrag du ikke kan gå glipp av.

I 1966  bodde to millioner nordmenn mer enn to timer fra nærmeste flyplass og i Nordland kunne folk ha både fem og seks timer til flyplass. Med vinterstengte veier skapte dette store problemer. Helgeland stod spesielt ut i den tiden som en trafikkmessig bakevje, et område uten jernbane og riksvei og det tok eksempelvis fem timer for en pasient i Brønnøysund å komme seg til sykehuset i Sandnessjøen. 

I 1965 ble Håkon Kyllingmark samferdsminister, og tok initiativ til en nasjonal satsing på kortbaneflyplasser, også kalt «Kyllingmarker» etter han selv. Ved å bygge kortere rullebaner med få og små bygninger, kunne man hurtigere og rimeligere bygge opp samferdselen og knytte sammen distriktene. Dermed ble de fire flyplassene Namsos, Mo i Rana, Sandnessjøen og Brønnøysund åpnet 30 juni 1968, med oppmøte fra Luftfartsdirektør Willoch, Kyllingmark, fylkesmenn, presse og tv. 

Dette markerte også overgangen for Widerøe som inntil da opererte som sjøflyselskap, til å trafikkere det nye kortbanenettet og anskaffelsen av den kjente og kjære Twin Otteren. Dette flyet passet utmerket til formålet, da det var et sikkert fly, som kunne lette og lande godt innenfor den kun 800 meter lange rullebanen. Åpningen av kortbanenettet betydde enormt mye for både bosetting og næringsliv i lokalsamfunnene på Helgeland og den banet også vei for den senere utbyggingen av kortbanenett i blant annet Vesterålen, Lofoten, på Vestlandet og i Finnmark. 

Vi starter feiringen de to helgene før jubileet med omvisning. 

Omvisning: 

17. juni klokken 12.00 og 14.00

24. juni klokken 12.00 og 14.00

30. juni: 12.00 og 14.00

På selveste 50 årsjubileet den 30 juni:

Kake i Café Gidsken på norsk Luftfartsmuseum klokken 11.00

Kom og hør på det spennende foredraget om kortbanenettet av Per Arvid Tellmann klokken 13.00 i Auditoriet

 

Åpningen av Namsos i 1968

Slik så flystripen ut i Namsos