ambulansehelikopter

Ambulansehelikopteret LN-OSZ på plass i Bodø!

Publisert: 01-06-2016

Vel ett år er gått siden ambulansehelikopteret BO 105, med kjennetegn LN-OSZ, ble løftet ned fra staken utenfor inngangen til Norsk Luftambulanse i Drøbak for å fraktes til Norsk Luftfartsmuseum i Bodø. I mer enn elleve år hadde ambulansehelikopteret stått som et monument utenfor hovedkontoret til Norsk Luftambulanse. En æra var over.

Siden da har LN-OSZ hatt et opphold på Forsvarets Flysamling på Gardermoen der det er blitt pusset og gnikket på for å være klar til den siste, men lengste delen av turen til Bodø.

Fredag 3. juni ble LN-OSZ lastet opp på en av Forsvarets trailere. Godt hjulpet av soldater og hjullaster fra Forsvarets Logistikk Organisasjon (FLO), avdeling Transport fra Flystasjonen på Gardermoen.

I strålende sommervær forlot ambulansehelikopteret Sør-Norge for siste gang. Etter et kort bakkeopphold på Terningmoen ved Elverum, fortsatte turen videre nordover mandag den 6. juni.

Tirsdag 7. juni kl.10 ankom LN-OSZ Norsk Luftfartsmuseum i Bodø der det ble møtt med åtte grader og regn.

LN-OSZ er ett av de nye flyene som skal inngå i den nye sivile utstillingen som skal åpnes den 10. desember 2016. Frem til det er klart for å ta ambulansehelikopteret inn i utstillingen, vil det oppbevares sammen med andre utstillingsgjenstander i Shelter 401 på Bodø Hovedflystasjon. Tiden frem til at helikopteret skal kunne beskues av publikum vil bli benyttet til å omgjøre det til en museal gjenstand. I dette ligger at det skal konserveres på en måte som gjør at det vil beholde sin opprinnelige tilstand. Norsk Luftfartsmuseum vil også prøve å få tak i det som måtte mangle av instrumenter og medisinsk utstyr.

ambulansehelikopter