1870: Luftfarten kommer til Norge

Publisert: 12-12-2016

Luftfarten kom drivende med vinden til Norge 25. november 1870. Da deiset en gassballong i bakken på Lifjell i Telemark, til stor overraskelsen for folk i området. Ingen hadde noensinne sett et slikt utyske før.

Om bord i ballongen var franskmennene Léon Bézier og Paul Rolier, flere sekker forseglet post og fem levende duer. Bézier og Rolier kom begge uskadde fra landingen. De ble funnet i god behold i en koie i skogen av to tømmerhoggere neste dag.

Det viste seg at franskmennene var kommet på avveier over Paris. Byen var omringet av tyske styrker og kurerttransport med ballong var eneste forbindelse til resten av Frankrike. Uheldigvis for Bézier og Rolier ble deres ballong tatt av vinden. Skrekkslagne drev de ukontrollert nordover i 15 timer, før de altså landet på Lifjell.

Selv ante ikke Bézier og Rolier hvor de var, og de skjønte ikke språket. Men da de fikk se en fyrstikkeske som det sto Christiania på, skjønte de at de var kommet til Norge. Resten er historien om en triumfferd. Franskmennene ble hyllet i Seljord, Kongsberg og Drammen – og til slutt med en «animert sexa» i Christiania. Derfra gikk reisen hjem til Frankrike – med båt.

Léon Bézier og Paul Rolier i farefull ferd over bølgetoppene utenfor Mandal. Ukjent tegner.

Léon Bézier og Paul Rolier i farefull ferd over bølgetoppene utenfor Mandal.
Ukjent tegner.

Tegnerens tolkning av landingen på Lifjell i 1870.

Utarbeidet av Olav Gynnild, Førstekonservator, Norsk Luftfartsmuseum